Looking Forward: De kracht van optimisme om de gezondheid en levensduur te verbeteren

Voor de overgrote meerderheid van de mensen staat ouder worden gelijk aan er ouder uitzien, het langzamer aandoen en het verliezen van onze zintuigen. Ouder worden wordt niet gezien als iets positiefs. Vandaag de dag wint er echter een beweging aan  momentum die een revolutie teweegbrengt in de manier waarop we ouder worden. Het #LookForward-Project dat RoC Skincare lanceert, versterkt een opwindend onderzoeksgebied rond veroudering – de kracht van optimisme om de gezondheid, het welzijn en de levensduur te verbeteren.

 

Het is nuttig om eerst optimisme te definiëren, dat kan worden gezien als een psychologisch kenmerk dat vaak wordt gedefinieerd als een algemene verwachting dat goede dingen zullen gebeuren. Of beter gezegd, geloven dat de toekomst waarschijnlijk gunstig zal zijn, omdat we in staat zijn belangrijke resultaten in ons leven te beheersen. Optimisten hebben de neiging om hun aandacht op positieve aspecten te richten en negatieve aspecten als minder belangrijk te beschouwen. Ze geloven dat ze eigenaar zijn van hun beslissingen. Optimisten hebben de neiging hun prestaties toe te schrijven aan interne, stabiele factoren. En het meest interessante is dat het is aangetoond dat optimisme een significante impact heeft op gezondheid en welzijn.

 

Met elke dag, elke maand, elk jaar dat voorbijgaat, verouderen onze lichamen. Sterker nog, we verouderen al in de baarmoeder nog voordat we geboren zijn! En hoewel zoveel rond ouder worden buiten onze controle lijkt te liggen, zijn er verschillende praktische hulpmiddelen beschikbaar voor ieder van ons - ongeacht leeftijd, ras, geslacht, sociale klasse of achtergrond - die onze gezondheid en welzijn kunnen verbeteren en mogelijk zelfs ons leven verlengen.

 

Toen het RoC-team me in 2021 benaderde om samen te werken om te onderzoeken hoe optimisme verband houdt met gezondheid en ouder worden, begon ik een meta-analyse uit te voeren van de literatuur over optimisme en hoe dit verband houdt met gezondheid, een lang leven en welzijn. De bevindingen waren verbazingwekkend: in tal van studies heeft onderzoek aangetoond dat personen met een positieve kijk op het leven – of mensen met een optimistische kijk –

 • subjectief een beter welzijn hebben
 • minder kans hebben op een chronische aandoening, en
 • een verminderd risico hebben op een vroegtijdig overlijden<sup>[1]</sup>.

 

Evenzo is optimisme in verband gebracht met betere resultaten op meerdere metingen van fysiek en mentaal functioneren<sup>[2]</sup>. Het beïnvloedt en is een significante voorspeller van gezondheidsresultaten en markers met betrekking tot<sup>[3]</sup>:

 • Sterfte<sup>[4]</sup>,
 • Cardiovasculaire aandoening<sup>[5]</sup>,
 • Immuunfunctie<sup>[6][7]</sup>,
 • Kankerresultaten<sup>[8][9]</sup>,
 • Zwangerschapsresultaten<sup>[10]</sup>,
 • Fysieke symptomen, en
 • Pijn<sup>[11]</sup>.

 

Op moleculair niveau vermindert optimisme stress, is het gekoppeld aan lagere niveaus van het stresshormoon cortisol<sup>[12]</sup>, verlaagt het de bloeddruk en bevordert het de productie van de neurotransmitter dopamine. Optimistische vrouwen hebben lagere niveaus van twee belangrijke ontstekingsmarkers<sup>[13]</sup>. En een studie uit 2006 wees uit dat gezonde vrijwilligers minder kans hadden om virale symptomen te ontwikkelen wanneer ze een respiratoir virus kregen als ze een positieve kijk hadden - een opvallend resultaat dat vooral resoneert in dit pandemische tijdperk dat we allemaal doormaken. 

 

Wat we nu weten, is dat optimisme een psychologische troef is, en een die gezond en veerkrachtig ouder worden bevordert<sup>[14][15][16]</sup> In feite, net eerder deze maand (juni 2022) werd een studie gepubliceerd van de Harvard University waaruit bleek dat hogere niveaus van optimisme werden geassocieerd met een langere levensduur en een leeftijd boven 90 jaar bij vrouwen in

verschillende raciale en etnische groepen<sup>[17]</sup>. Optimisme is in verband gebracht met een 11-15% langere levensduur<sup>[18]</sup>, wat suggereert dat optimisme een krachtig hulpmiddel is om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren. En dit effect is 'dosisafhankelijk' - dus hoe hoger het optimismeniveau, hoe groter de positieve impact op de gezondheid en levensduur<sup>[19]</sup>.

 

Misschien wel het belangrijkste is dat optimisme kan worden aangepast, aangeleerd en kan worden ontwikkeld via relatief eenvoudige technieken of therapieën<sup>[20][21]</sup>.

 

Deze bevindingen waren voor RoC Skincare en mij de aanleiding om een ​​onderzoek te starten bij meer dan 600 vrouwen in de VS en Frankrijk om hun houding ten opzichte van ouder worden beter te begrijpen en om te zien of we deze gevoelens konden verbeteren om een ​​positieve invloed te hebben op de vrouwen hun ervaring met ouder worden. Interessant is dat vrouwen die optimistisch zijn over ouder worden minder snel fysieke veranderingen in hun huid rapporteren, zoals rimpels, fijne lijntjes en donkere kringen onder ogen. En toen we het bewijs voor de kracht van optimisme met deze vrouwen begonnen te delen, zagen we hun motivatie om deel te nemen aan een optimisme-oefening drastisch groeien.


Dus, hoe kan jij aan de slag gaan? Wat als je het gevoel hebt dat je geen optimist bent? Gelukkig zijn er veel voor de hand liggende manieren om een optimistische kijk op het leven te krijgen.

 • Lichaamsbeweging staat hier hoog op de lijst als een belangrijke manier om stemmingen en emoties te reguleren, naast de fysieke voordelen ervan.
 • Twinting minuten per dag volstaat al om je gemoed en welzijn aanzienlijk te verbeteren.
 • Meditatie ondersteunt het ontwikkelen van een optimistische kijk<sup>[22][23]</sup>.
 • Ga aan de slag met een dankbaarheidsoefening
  • Dit kan eenvoudig zijn – schrijf elke dag neer in een dagboek waarvoor je dankbaar bent, of vertel het aan een vriend, of aan je partner.  Dit kan heel eenvoudig, bijvoorbeeld: “Ik ben dankbaar voor de mooie bloem die deze week verscheen in de tuin van mijn buren”, of “Ik at een heerlijk koekje, en het was geweldig!”. Het kan een eenvoudig, klein moment van je dag zijn. Het beginnen neerschrijven of delen van deze momenten van waardering en dankbaarheid kan je kijk en gemoed aanzienlijk beïnvloeden.
 • Een dagelijkse oefening met een dagboek ondersteunt op dezelfde manier je mentale gezondheid en welzijn.
  • Overweeg om, net als bij de dankbaarheidsoefening, dagelijks een eenvoudige opdracht toe te voegen, zoals het noteren van een vriendelijke daad die je hebt gezien of hebt aangeboden.
  • Mindfulnesstechnieken toepassen kan een krachtig hulpmiddel zijn om je met de schoonheid van eenvoudige dingen te verbinden en om het leven als een geschenk te zien.
 • Tijd buiten doorbrengen en verbinding maken met de natuur, zal helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren<sup>[24]</sup>.
  • Lukt het je niet om regelmatig naar buiten te gaan? De meerderheid brengt 85% van hun tijd binnenshuis door, dus probeer je huis of kantoor op te vrolijken met weelderige kamerplanten.
  • Het hebben van kamerplanten verhoogt het emotionele welzijn<sup>[25]</sup>
 • Stel je je droomleven voor over 5-10 jaar.
  • Tientallen studies ondersteunen het idee dat het bedenken van je ideale toekomst je optimisme verhoogt<sup>[26]</sup>.
  • Probeer eens een keer per week gedurende één tot twee maanden een visualisatie-oefening te doen. Focus je 6-8 minuten op je best mogelijke zelf in een belangrijke dimensie van je leven, zoals gezondheid, familie, romantiek of carrière.

 

Gelukkig is het nooit te laat om te beginnen. Door een (of meerdere!) van de hierboven genoemde eenvoudige hulpmiddelen te gebruiken en consequent te oefenen, ben je op weg naar een betere toekomst, een gezonder leven en misschien ook wel een langer leven. Op #LookingForward!

 

Publicatiecitaten

[1] Giltay EJ et al. Dispositional optimism and all-cause and cardiovascular mortality in a prospective cohort of elderly Dutch men and women. Arch Gen Psychiatry, 2004.

[2] Maruta T. Optimism-Pessimism Assessed in the 1960s and Self-reported Health Status 30 Years Later. Mayo Clinic Proceedings, 2002.

[3] Rasmussen HN. Optimism and Physical Health: A Meta-analytic Review. Ann Behav Med 2009.

[4] Kim ES et al. Optimism and cause-specific mortality: A prospective cohort study. Am J Epidemiol, 2017.

[5] Giltay EJ et al. Dispositional optimism and all-cause and cardiovascular mortality in a prospective cohort of elderly Dutch men and women. Arch Gen Psychiatry, 2004.

[6] Ikeda A et al. Optimism in relation to inflammation and endothelial dysfunction in older men: The VA normative aging study. Psychosom Med, 2011.

[7] Roy et al. Association of optimism and pessimism with inflammation and hemostasis in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Psychosom Med, 2010.

[8] Kim ES et al. Optimism and cause-specific mortality: A prospective cohort study. Am J Epidemiol. 2017

[9] Rasmussen HN. Optimism and Physical Health: A Meta-analytic Review. Ann Behav Med 2009.

[10] Rasmussen HN. Optimism and Physical Health: A Meta-analytic Review. Ann Behav Med 2009.

[11] Rasmussen HN. Optimism and Physical Health: A Meta-analytic Review. Ann Behav Med 2009.

[12] Steptoe et al. Neuroendocrine and inflammatory factors associated with positive affect in healthy men and women: the Whitehall II study. Am J Epidemiol, 2008.

[13] Steptoe et al. Neuroendocrine and inflammatory factors associated with positive affect in healthy men and women: the Whitehall II study. Am J Epidemiol, 2008.

[14]  James P et al. Optimism and healthy aging in women. Am J Prev Med, 2019.

[15] Lee et al. Optimism is associated with exceptional longevity in 2 epidemiologic cohorts of men and women. PNAS, 2019.

[16] O’Connor KJ et al. Longer, more optimistic, lives: Historic optimism and life expectancy in the United States. Jol Econ Behav Org, 2019.

[17] Koga et al. Optimism, lifestyle and longevity in a racially diverse cohort of women. Jol of American Geriatrics Society, 2022.

[18] Lee et al. Optimism is associated with exceptional longevity in 2 epidemiologic cohorts of men and women. PNAS, 2019.

[19] Lee et al. Optimism is associated with exceptional longevity in 2 epidemiologic cohorts of men and women. PNAS, 2019.

[20] Meevissen YMC et al. Become more optimistic by imagining a best possible self: Effects of a two-week intervention. J Behav Ther Exp Psychiatry, 2011.

[21] Malouff JM et al. Can psychological interventions increase optimism? A meta-analysis. J Posit Psychol, 2017.

[22] Patricia Sanborn Vroom. Meditation as a moderator of the effect of optimism. Columbia University, 2002.

[23] Koopmann-Holm et al. Compassion meditation can increase optimism towards a transgressor. Cogn Emot, 2020.

[24] Van der Wal et al. Do natural landscapes reduce future discounting in humans? Proceedings of the Royal Society Biological Sciences, 2013.

[25] Pérez-Urrestarazua et al. Particularities of having plants at home during the confinement due to the COVID-19 pandemic. Urban For Urban Greening, 2021.

[26] Loveday et al. The Best Possible Selves Intervention: A review of the literature to evaluate efficacy and guide future research. Jol of Happiness Studies, 2016.