Optimisme en je huid

Dr. Michelle Henry, MD FAAD [resp. Doctor of Medicine en Fellow of the American Academy of Dermatology], rasoptimiste sinds jaar en dag, bespreekt het verband tussen optimisme en een gezondere huid.

Dr Henry

“Denk eens aan alle keren in je leven dat je dacht dat iets je niet zou lukken en dat je het toch voor elkaar kreeg. Ik denk dat je leven met bewijzen komt dat je met optimisme heel veel dingen kunt bereiken. En je hebt dat sjabloon, een blauwdruk, zodat je het steeds opnieuw kan doen.”
- dr. Michelle Henry, MD FAAD

 Vanaf haar levenszevende jaar keek de energieke Michelle Henry naar de wereld om haar heen, en naar de toekomst die voor haar lag, met een buitengewone hoeveelheid optimisme: een bepalende eigenschap, een mindset, die haar later in het leven heel succesvol zou maken.

We vroegen dr. Henry, officieel gecertificeerd dermatoloog, naar het effect dat optimisme op haar leven heeft gehad – en vooral als ontluikende optimiste op zo'n jonge leeftijd.

“Er zijn zeker dingen waar ik veel, heel veel optimistisme bij voel. Het begint met mijn gezin. Ik denk dat het de manier is waarop we tegen elkaar praten, de manier waarop we geleerd hebben tegen onszelf te praten. Toen ik opgroeide, zei mijn moeder altijd 'We zeggen geen slechte dingen tegen onszelf omdat onze geest het hoort.’ En dat was nog voordat we ons echt gingen focussen op onze geestelijke gezondheid. Ik weet nog dat ik als kind dacht dat ze een beetje gek was, maar het werkt echt: je hoort het en je leert net zo aardig voor jezelf te zijn als voor anderen", aldus dr. Henry.

In haar privépraktijk Skin & Aesthetic Surgery of Manhattan in de wijk Midtown East in New York heeft dr. Henry een soort van "positiviteitsprotocol" opgezet: een werkwijze waarbij patiënten veel wordt bijgebracht over het belang van positiviteit tijdens het verouderingsproces en behoud van de geestelijke gezondheid – en de effecten van deze twee dingen op de gezondheid en het jeugdig uiterlijk van hun huid.

Dr. Henry, een ACGME [Accreditation Council for Graduate Medical Education]-geaccrediteerd Mohs micrografisch, reconstructief en cosmetisch chirurg, legt de aandachtsvolle benadering richting haar patiënten als volgt uit:

“Een deel van wat ik mijn patiënten voorschrijf, naast een goede huidverzorging, is zich te focussen op hun algehele geestelijke gezondheid, hun slaaphygiëne, dat wil zeggen, ervoor zorgen dat hun slaap van goede kwaliteit is, en ervoor zorgen dat ze goed eten. En ervoor zorgen dat ze zich focussen op hun geestelijke gezondheid. Deze dingen kun je zo makkelijk uit het oog verliezen.”

Zij ziet bewijs dat haar positiviteitsprotocollen werken in de verschillen tussen nieuwe en bestaande patiënten in haar praktijk.

“Nieuwe patiënten komen wat nieuwsgieriger binnen en zijn bezorgder over het ouder worden. Er wordt her en der veel misinformatie verspreid. Ze komen bij ons met een hoop ongerustheid en zijn bezorgd of het niet te laat is. In mijn praktijk hebben we een positieve mindset rond het ouder worden ontwikkeld. En dus zijn mijn bestaande patiënten goed geïnformeerd over de beste zorg voor hun huid door middel van zowel topische huidverzorging als een actieve benadering van het algeheel welzijn.”

Omdat zij zulke uitgesproken ideeën over de effecten van optimisme en een positieve mindset op de gezondheid van de huid van haar patiënten heeft, wilden wij weten hoe zij een eventueel verband tussen optimisme en de huid ziet. Dat er een verband tussen darmgezondheid en de hersenen bestaat, is de laatste jaren door de wetenschap bevestigd. Maar hoe zit het met de hersenen, en in het bijzonder de geest, en een direct verband met de gezondheid van je huid?

Een peinzende dr. Henry: "Ik geloof echt dat, net zoals er een groot raakvlak is tussen onze geest en onze darmen, er een raakvlak is tussen onze geest en onze huid. En ik denk dat als je je niet goed voelt, je er ook niet goed uitziet.”

Vindt zij het belangrijk dat haar patiënten met optimisme "vooruitkijken" als het om ouder worden gaat? Haar antwoord is ondubbelzinnig.

“Ik denk dat optimisme absoluut belangrijk is, want ouder worden is een geschenk. Wat belangrijk is, is dat we langer leven, en dat we ons beter voelen. En we willen dat onze huid en ons uiterlijk weerspiegelen wat we van binnen voelen. Ik denk dat het belangrijk is om positief te zijn over de toekomst, want het is écht een geschenk.”