Sarah Jessica Parker over leven als een optimist

Als een optimist door het leven gaan vereist gedrevenheid, vastberadenheid en discipline. Voortdurend een positieve kijk op het leven hebben, is voor de meesten niet de standaardinstelling. Mensen zijn gemaakt om te reageren op situaties op het moment dat ze zich voordien, vaak met weinig tijd om na te denken, te evalueren en een gepast antwoord te bedenken. We bevinden ons steeds in overlevingsmodus. 

 

Maar wist je dat de manier waarop je reageert in het moment een langdurig effect kan hebben op je gezondheid? Er wordt beweerd dat een positieve, optimistische kijk een gunstige invloed heeft op je gezondheid – lichaam en geest. Nu is het bewezen.

Met het RoC #LookForwardProject vieren we de kracht van optimisme en de wetenschappelijk onderbouwde impact ervan op de gezondheid en het welzijn op lange termijn. We spraken met Sarah Jessica Parker, actrice, RoC-gebruiker en eeuwige optimist. 

Lees hier hoe haar optimisme haar voordelen opleverde tijdens haar eigen leven, haar carrière  - en hoe het haar naar de toekomst leidt.  

 

Op welke manier speelt optimisme een rol in jouw leven?

SJP: “Ik heb geluk dat ik van nature optimistisch ben - en dat ik in staat ben om elke dag die mindset te behouden. Persoonlijk ben ik graag hoopvol, omdat ik vind dat het dingen draaglijk maakt wanneer ze op hun slechtst zijn. Optimisme kan je vergelijken met een vitamine, of een soort batterij, of iets dat ik gebruik om er weer bovenop te komen. Wanneer het even moeilijk gaat of het even ingewikkeld is, geeft dat mij de veerkracht die ik nodig heb. En in goede tijden zorgt het ervoor dat ik creatief en  enthousiast ben, en dat ik echt geniet van gewoon te leven.”

 

Welke inzichten heeft je eigen verouderingsproces je gegeven?

 

SJP: “Ik kan veel beter problemen aanpakken, zaken appreciëren en voorzichtiger omgaan met alles. Ik kan beter advies geven, gehoor geven aan zaken die niet noodzakelijk prettig of goed zijn, ze beter begrijpen.   Het is alsof het logisch is dat ervaring moet verrijken. Ik vind, vanuit mijn perspectief, dat de samenleving een enorme nadruk legt op jeugd als het gaat om schoonheidsnormen, maar het is niet productief. We zouden ons er niet slecht over moeten voelen. Ik probeer niets te verdoezelen met mijn benadering van huidverzorging, mode of schoonheid. Doorheen de jaren heb ik geleerd om beter te leven en me minder zorgen te maken in zaken die niet belangrijk zijn.”

 

Waar kijk je naar uit? 

 

SJP: Eerlijk gezegd kijk ik uit naar datgene waarvan ik niet weet dat ik ernaar zou moeten uitkijken. De verrassingen en mysteries en de zaken waarvan ik me nog niet bewust ben. Een nieuwe rol, een nieuwe maaltijd, een nieuw persoon, nieuwe tekst, een nieuw karakter. Wat ik niet weet komt eraan.”

 

Waarom heb je besloten om samen te werken met RoC aan dit project rond de kracht van optimisme?

 

SJP: “Toen RoC mij benaderde om mee te werken aan het ‘RoC Look Forward Project’, werd ik vooral enthousiast door de doelstellingen van de campagne. Ze waren niet alleen vernieuwend, maar ze klonken ook net als ik. Het idee om te focussen op het ‘plezier van te leven’ versus ‘de angst om te verouderen’ sloot vooral aan bij de waarden die ik belangrijk vind. Ik vind het erg interessant dat RoC onderzoeks- en wetenschappelijke experts samenbrengt om de daadwerkelijke impact te laten zien die optimistisch zijn kan hebben op ons leven en onze ervaringen met het ouder worden.”