Expert Corner - Crêpe huid


Ontwikkeld in samenwerking met dr. Sparavigna (Italië)

en dr. Sabine Bellaiche (Frankrijk)

 

1. Wat is crêpe huid?
Hoe ziet het eruit?

Crêpe huid is een dunne, gekreukelde huid met veel rimpels. Een crêpe huid is een teken van huidveroudering dat niet alleen in het gezicht voorkomt, maar alle delen van het lichaam kan treffen. Het is een diepe verandering van het microreliëf van het huidoppervlak waarbij het reguliere aspect van de huidtextuur verloren gaat. Het ‘rete ridge’-aspect van het huidoppervlak verliest secundaire lijnen, terwijl primaire lijnen overheersen en sommige daarvan na verloop van tijd in nieuwe rimpels veranderen.

2. Wat gebeurt er in de huid waardoor het ‘crêpe’-aspect ontstaat?

Een crêpe huid kan zichzelf niet meer goed vernieuwen; het metabolisme van de corneocyten en fibroblasten wordt trager. In de opperhuid vernieuwen de corneocyten zich minder efficiënt en is de huidvernieuwingscyclus langer. In plaats van regelmatig af te schilferen, hebben ze de neiging om zich op te hopen op het huidoppervlak. In de lederhuid maken de fibroblasten minder nieuwe collageenvezels aan. Er is een ophoping van verouderde en mechanisch veranderde, verzwakte collageenvezels in de lederhuid.

3. Wat zijn de oorzaken van crêpe huid?

Verschillende factoren dragen bij aan het ontstaan van een crêpe huid, waaronder huiduitdroging bij een constitutionele, dunne huid die te veel is blootgesteld aan de zon en andere externe agressoren (kou, rook, verontreiniging, bepaalde medische behandelingen). Een crêpe huid is een huid die in de loop der jaren niet zorgvuldig is gevoed, gehydrateerd en beschermd.

4. Wat zijn de verschillen tussen een gerimpelde huid en een crêpe huid?

Bij een gerimpelde huid ontstaan rimpels in de loop van de tijd en zijn ze maar spaarzaam verspreid. De rimpels kunnen diep worden maar geven de huid geen ‘fragiele’ aanblik. Bij een crêpe huid zijn de rimpels talrijk en veel sneller zichtbaar en geven ze de huid een ‘fragiele’ aanblik, alsof de huid op het punt staat ‘los te laten’.

5. Merkt u een toename in incidentie van crêpe huid op?

Een crêpe huid heeft altijd wel bestaan, maar vandaag de dag zien we een toename van het aantal patiënten dat vraagt om een specifieke huidverzorgingsbehandeling die dit probleem aanpakt.

6. Wat is het profiel van patiënten die een crêpe huid hebben?

Patiënten met een zeer licht en dun huidtype, patiënten met een dun lichaam of patiënten met eerdere schommelingen in lichaamsgewicht hebben meer kans op een crêpe huid. Een crêpe huid kan bij patiënten van alle leeftijden voorkomen, maar bij vrouwen van achter in de vijftig kan het ontbreken van hormoonvervangingstherapie ertoe leiden dat het vaker voorkomt. Zowel bij mannen als bij vrouwen is er een duidelijke, uitgesproken familiale aanleg voor crêpe huid. 

7. Hoe voorkom je een crêpe huid?

  • De huid moet worden gehydrateerd, gevoed en lichtjes geëxfolieerd.

  • Het is van fundamenteel belang om de leefstijl aan te passen (goede voeding met antioxidanten, lichaamsbeweging, niet roken, geen alcohol, goede nachtrust).

  • Het is van cruciaal belang om veranderingen in lichaamsgewicht te voorkomen en om bij vrouwen in de menopauze hormoonvervanging te overwegen.

  • Dagelijkse bescherming van de huid tegen de zon en andere omgevingsfactoren.

8. Ziet een crêpe huid er anders uit bij mensen met een verschillende huidskleur?

Bij patiënten met een gekleurde huid zijn er minder gevallen van een crêpe huid en/of treedt het probleem doorgaans op latere leeftijd op. Omdat een donkere huid dikker is, lijkt deze huid minder vatbaar voor een crêpe huid. Daarentegen is de Aziatische huid dunner en vatbaarder voor een crêpe huid.

9. Waarom is hexylresorcinol een van de beste ingrediënten om een crêpe huid te corrigeren?

Hexylresorcinol is een uitstekend huidverzorgingsingrediënt voor de crêpe huid omdat het een licht peelingmiddel is. Het wordt zeer goed verdragen door de kwetsbare crêpe huid omdat het gecombineerd is met een dermoaffine-lipide die een sterke affiniteit heeft met de lipiden van deze barrière. Hexylresorcinal zorgt voor een licht peelende exfoliatie en bezit bovendien optimale hydraterende en emolliërende eigenschappen. Daarnaast weten we dat het niet alleen een lichte exfoliatie biedt (en daarmee de dikte van de hoornlaag vermindert) maar ook de huid verjongt door het metabolisme van de fibroblasten te stimuleren. Er is geen contra-indicatie voor het gebruik van hexylresorcinol. Het kan worden gecombineerd met retinol (voor een boost van het celmetabolisme), hyaluronzuur (voor diepe hydratatie) en vitamine C (voor een stralende huid).

10. Moet je hetzelfde product gebruiken voor het gezicht en het lichaam?

Gezichts- en lichaamsproducten voor de crêpe huid vereisen verschillende texturen en concentraties actieve stoffen. Omdat de huid in het halsgebied uitermate dun en kwetsbaar is, is het beter een product te gebruiken dat een lagere concentratie actieve stoffen heeft en in een vloeibare, smeerbare textuur wordt geleverd.