Expert Corner - Hyaluronzuur, Dr. Sabine Bellaiche

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een polysacharide (suiker), ook wel hyaluron genoemd. Het wordt van nature aangemaakt in ons lichaam en is voor het grootste deel aanwezig in onze huid, ogen en gewrichten. In de huid treffen we de hoogste concentratie hyaluronzuur aan. 50% van het hyaluronzuur in ons lichaam bevindt zich in de huid, die als een echt ‘reservoir’ fungeert voor ons lichaam. (1) (2). Hyaluronzuur staat bekend om zijn uitstekend hydraterend vermogen; het werkt als een spons en kan tot wel 1000 maal zijn eigen gewicht aan water aantrekken en vasthouden.(3) 


Hoe wordt hyaluronzuur van nature aangemaakt in de huid?

Hyaluronzuur wordt in de huid aangemaakt door de fibroblastcellen (cellen in de lederhuid (dermis) die ook collageen aanmaken) maar wordt ook, in kleinere aantallen, aangemaakt door de keratinocyten in de opperhuid (epidermis). Op celniveau wordt hyaluronzuur (HA) gesynthetiseerd door specifieke enzymen (HA-synthetasen genaamd). Het is een molecuul dat maar kort leeft: het heeft een levensduur van minder dan 24 uur. Het wordt onafgebroken in de huid aangemaakt en vernieuwd, waarbij iedere 24 uur 30% tot 50% van de hyaluronzuurmoleculen wordt vernietigd. 


Welke rol speelt hyaluronzuur in de huid?

In de huid speelt hyaluronzuur meerdere rollen:

 • Hydratatie: Hyaluronzuur is een hydrofiel molecuul (een molecuul dat van water houdt). Daardoor werkt het als een middel dat water vasthoudt en zo bijdraagt aan het voller maken van de huid en ook nog eens een stralende gloed aan de huid geeft. 

 • Ondersteuning van de huidstructuur: Hyaluronzuur verstevigt het huidweefsel door zich te binden aan de collageen- en elastinevezels die bijdragen aan het behoud van een stabiele structuur van de huidlagen. (6)

 • Bescherming van de huid tegen oxidatieve stress: Hyaluronzuur biedt ook antioxidantbescherming van de huid tegen oxidatieve schade ten gevolge van UVB-straling. Het pakt vrije radicalen aan en vormt ook een dun laagje dat de huidbarrière beschermt tegen agressieve factoren van buitenaf. (7)


Wat gebeurt er met het hyaluronzuur naarmate we ouder worden?

Met het ouder worden neemt het vermogen van onze huid om hyaluronzuur aan te maken af. De fibroblasten worden minder actief en maken minder collageen, elastine en hyaluronzuur aan. In de loop der jaren draagt de geleidelijke afname van hyaluronzuur bij aan het verschijnen van ouderdomstekenen (rimpels, minder stevige huid, ruwe huidtextuur, droge huid). (8) Met het ouder worden daalt de hoeveelheid natuurlijk hyaluronzuur met 2% per jaar.


Wat zijn de verschillen tussen het hyaluronzuur dat in schoonheidsklinieken wordt gebruikt en het hyaluronzuur dat in huidverzorgingsproducten zit?

In zijn injecteerbare vorm wordt hyaluronzuur geleverd als een transparante gel met verschillende gradaties van crosslinking van het molecuul, met als doel om de natuurlijke achteruitgang van het molecuul in de huid te vertragen en de levensduur ervan te verlengen van 6 maanden tot één jaar, afhankelijk van de mate van crosslinking. Het proces van crosslinking is een chemisch proces dat het hyaluronzuur resistenter maakt tegen vrije radicalen of tegen enzymen die van nature in de huid aanwezig zijn. Hyaluronzuurinjecties moeten onder toezicht van een medisch deskundige worden toegediend.

Huidexperts adviseren vaak gelijktijdig gebruik van huidverzorgingsproducten met hyaluronzuur als onderdeel van een dagelijkse routine, dit als aanvulling op de injecties en voor optimale resultaten op de lange termijn. (9) (6) (10) (11)


Waarom associëren we hyaluronzuur met hydratatie en hoe zit het met het antirimpeleffect van hyaluronzuur? 

Hydrateren is de eigenlijke rol van hyaluronzuur, want het is een polysacharide (glycosaminoglycaan), een molecuul dat water kan aantrekken en vasthouden. Ook het antirimpeleffect van hyaluronzuur is gekoppeld aan het hydraterend vermogen ervan omdat een goed gehydrateerde huid minder gauw rimpels zal gaan vertonen en haar elasticiteit verliezen waardoor rimpels zichtbaarder worden. 

 

Waarom hebben we het over verschillen in molecuulgewicht van hyaluronzuurmoleculen? Hoe belangrijk is het?

De hyaluronzuurmoleculen die bij huidverzorging gebruikt worden, kunnen een verschillend molecuulgewicht hebben, afhankelijk van de beoogde voordelen:

 • Het hyaluronzuurmolecuul met een hoog molecuulgewicht blijft op het oppervlak van de huid zitten en dringt niet door tot onder het huidoppervlak. Daarom wordt het gebruikt als een wateraantrekkende stof (een humectans) om een beschermlaagje te vormen op het huidoppervlak. Het is een barrièrebescherming om de hydratatie in de huid in stand te houden.

 • Hyaluronzuur met een middelhoog molecuulgewicht dringt dieper in de huid door en zorgt daarmee voor een intensievere bevochtiging en een plumping-effect. Het wordt gebruikt om fijne lijntjes op te vullen. 

 • Hyaluronzuur met een laag molecuulgewicht dringt nóg dieper in de huid door. Het draagt bij aan een versnelde regeneratie van de huid, door de aanmaak van collageen en elastine vanuit de fibroblasten te stimuleren.

Voor een completere werking bevatten huidverzorgingsproducten heel vaak een mix van hyaluronzuurmoleculen met een verschillend molecuulgewicht.

 

New Capsules Sérum RoC Multi-Correxion HYDRATRE + PLUMP 

Deze capsules bevatten 3% hyaluroncomplex. Elke capsule geeft een perfecte dosis van 100% actieve ingrediënten af (geen fillers, geen conserveermiddelen) om vocht van diep in de huid naar het huidoppervlak te brengen voor een maximaal plumping-effect. 

Bewezen klinische resultaten:

 • BINNEN SLECHTS ÉÉN NACHT: 100% had ‘s ochtends een zichtbaar vollere huid

 • BINNEN ÉÉN WEEK: 100% had zichtbaar minder lijntjes en rimpels. Het hydratatieniveau van de huid was 2x zo hoog.


Kunnen we hyaluronzuur combineren met andere huidverzorgingsingrediënten?

Absoluut!Het kan samen met huidverzorgingsproducten waar retinol en vitamine C in zit worden gebruikt en/of met antioxidanten worden gecombineerd.

Capsules Sérum RoC Multi-Corrrexion HYDRATE + PLUMP kunnen worden gebruikt in combinatie met RoC RETINOL CORREXION capsules (ochtend- en avondroutine).

Hiermee maak je de retinolcapsule 2x zo effectief in het ondersteunen van de collageenaanmaak, met als resultaat een huid die BINNEN SLECHTS ÉÉN NACHT er voller, soepeler en steviger uitziet.

Met 2x het effect bij gezamenlijk gebruik verhoogt deze combinatie het collageenniveau met 59% en stijgt de natuurlijke hyaluronaanmaak van de huid met een factor 7.

 

Bewezen klinische resultaten:

BINNEN SLECHTS ÉÉN NACHT: 100% had een zichtbaar vollere huid, met minder lijntjes en rimpels

BINNEN 4 WEKEN: 91% had een zichtbaar stevigere huid en bij 100% waren de lijntjes en rimpels zichtbaar verminderd

 

New Daily Moisturizer SPF30 RoC Multi-Correxion HYDRATE + PLUMP bevat 1,5% puur hyaluronzuur om de droge, slappe huid te bevochtigen en de lijntjes op zichtbare wijze intensief en geleidelijk op te vullen. De formule bevat daarnaast enkele LightWaves Defense actieve biocellen om de biologische bescherming van de huid tegen schadelijke zonschade te versterken. Ook bevat de formule enkele anti-verontreinigingsmiddelen om bescherming te bieden tegen verontreinigingsfactoren. 

LightWaves Defense –(Jasminum Sambac Leaf Cell Extract): Blootstelling aan licht versnelt de veroudering van de huid door een combinatie van enkele veranderingen in de huidlagen (opperhuid/epidermis en lederhuid/dermis), die rechtstreeks invloed hebben op het DNA van de cellen.  Omdat de huid iedere dag wordt blootgesteld aan lichtstralen, werkt LightWaves Defense aan het voorkomen en verminderen van schade aan de huid én aan het bieden van bescherming aan de huidcellen tijdens blootstelling.

 

BESCHERMT: het DNA van cellen en vermindert de schade als gevolg van verschillende soorten zonnestraling en ultraviolet, infrarood en blauw licht.                                                               

ANTI-ROODHEID, WELZIJN: Vermindert roodheid door de microcirculatie van de huid te stimuleren.

ANTI-VEROUDERING: Vergroot de stevigheid, soepelheid en elasticiteit van de huid door de concentratie belangrijke componenten van de dermis in stand te houden.                           

UITSTRALING: Revitaliseert de uitstraling van de huid en maakt de huid frisser en gelijkmatiger.        

VERSTEVIGING: Zorgt voor het behoud van de stevigheid van de huid.

Anti-verontreinigingsmiddelen (Pollustop): Biosaccharide-gum. Anti-verontreinigingsingrediënt.

Vormt een dun laagje op het huidoppervlak. Heeft een hoog molecuulgewicht.

Creëert een barrière om bescherming te bieden tegen 3 soorten verontreinigingsfactoren:

Atmosferisch (koolstofdeeltjes, deeltjesmateriaal en zware metalen)

- UV

Huishoudelijk (chemische stoffen)

 

Bewezen klinische resultaten:

METEEN: 100% had een meer gehydrateerde huid

BINNEN 4 WEKEN: Bij 84% was een verbetering in huidelasticiteit zichtbaar, bij 100% waren opnieuw geplumpte lijntjes en rimpels zichtbaar

BINNEN 8 WEKEN: 100% had een continue verbetering in de vorm van minder lijntjes en rimpels

Met zonbeschermingsfactor 30 onzichtbaar bij 100% van alle testers!

 

Hoe zit het met het gebied onder de ogen? Hoe komen we aan die gezwollen ogen? 

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen twee typen gezwollen ogen:

 • Gezwollen ogen die het gevolg zijn van ophoping van vettige stoffen onder de huid in het gebied onder de ogen. Dit is iets wat aangeboren is en met de jaren meer op de voorgrond kan gaan treden.

 • Gezwollen ogen die het gevolg zijn van verlies van vet onder de huid in het gebied onder de ogen en verergerd worden door het verlies van elastine. Beetje bij beetje raken de ogen gezwollen en worden in de loop van de tijd donkere kringen zichtbaar.

 

Waarom is het goed om in oogcontourproducten cafeïne toe te voegen aan hyaluronzuur?

Toevoeging van cafeïne aan hyaluronzuur (met een laag molecuulgewicht) is een uitstekende oplossing voor het oogcontourgebied. Cafeïne versnelt de microcirculatie van het bloed in het ooggebied en zorgt voor een betere verzadiging van het weefsel met zuurstof. Hierdoor wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd en de huidkwaliteit in het oogcontourgebied verbeterd.

 

Heeft u als dermatoloog aanbevelingen voor het oogcontourgebied?

De huid van het oogcontourgebied is zeer dun (3 tot 5 maal dunner dan in de andere delen van het gezicht). Bovendien heeft de huid het hier de hele dag door te verduren, omdat we gemiddeld 10.000 keer per dag met onze ogen knipperen! Daardoor is de oogcontour uiterst teer en kwetsbaar en is bijzondere aandacht vereist voor wat betreft de keuze van de ingrediënten en het gebruikte type formulering. Geef de voorkeur aan gel-crèmeformules (rijke crèmes kunnen de kans op gezwollen ogen verhogen) met hyaluronzuur dat een laag molecuulgewicht heeft. Gebruik een heel milde oogmake-up remover om onnodige wrijvingen van de huid te vermijden en bescherm het oogcontourgebied iedere dag, het hele jaar door, tegen de zon en agressieve omgevingsfactoren.

 

Eye Cream RoC Multi-Correxion HYDRATE + PLUMP

Bevat 1,5% puur hyaluronzuur, peptiden en cafeïne. Speciaal geformuleerd voor het delicate ooggebied. Peptiden liften zichtbaar voor een meer gecontourde huid rond de ogen. Hyaluronzuur maakt fijne lijntjes meteen voller voor een gladder resultaat onder de ogen. Cafeïne helpt oogwallen te verzachten voor een meer wakkere aanblik.

 

Bewezen klinische resultaten:

BINNEN ÉÉN WEEK: 100% had zichtbaar minder kraaienpootjes en een meer gehydrateerde huid

BINNEN 4 WEKEN: 85% zag een vermindering van de zwellingen onder de ogen voor een meer wakkere aanblik

Ontwikkeld in samenwerking met dr. Sabine Bellaiche, esthetisch arts.

Bibliografie:

 1. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Papakonstantinou, E.,Roth, M., Karakiulakis G. s.l. : Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 253–258, 2012, Vol. 4(3). 253–258.

 2. Hyaluronic Acid: Molecular Mechanisms and Therapeutic Trajectory. Gupta, RC., Lall, R.,Srivastava, A., and Sinha, A. 192, s.l. : Frontiers in Veterinary Science, Vol. 6.

 3. Skin ageing and its treatment. Baumann, L. 241–251, s.l. : Journal of Pathology, 2007 , Vol. 211.

 4. The content and size of hyaluronan in biological fluids and tissues. Cowman, MK., Lee, H-G., Schwertfeger, KL., McCarthy, JB., and Turley, EA. 261, Cowman, MK., Lee, H-G., Schwertfeger, KL., McCarthy, JB., and Turley, EA. : Front. Immunol, 2015, Vol. 6.

 5. Acide hyaluronique et hydratation cutanée. Masson, F. s.l. : Annales de dermatologie, 2010, Vol. 137. S23-S25.

 6. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Bukhari, SNA., Roswandi, NL., Waqas M., Habib, H., Hussain, F., Khan, S., Sohail, M., Ramli, NA.,Thu HE., Hussain, Z. s.l. : International Journal of Biological Macromolecules, 2018.

 7. The Protective Role of Hyaluronic Acid in Cr(VI)-Induced Oxidative Damage in Corneal Epithelial Cells. Wu, W., Jiang, H., Guo, X., Wang, Y., Ying, S., Feng, L., Li, T., Xia, H.,Zhang, Y., Chen, R., Chen, T and Lou, J. 2017. ID 3678586.

 8. Fibroblast Growth Factors: A Controlling Mechanism of Skin Aging. de Araújo R.a., Lôbo M.a.,Trindade K.a., Silva D.F.b.,Pereira N.a. s.l. : Skin Pharmacol Physiol 2019;32:275–282, 2019, Vol. 32. 275–282.

 9. Injection d’acide hyaluronique. Pomarède, N. s.l. : Annales de dermatologie, 2009, Vol. 136. S287-S289.

 10. Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans. MANJULA JEGASOTHY, S., ZABOLOTNIAIA V and BIELFELDT, S. s.l. : The journal of clinical aesthetic dermatology , 2014.

 11. Essendoubi, M., Gobinet, C., Reynaud, R., Angiboust, J.F., Manfait, M and Piot, O. Human skin penetration of hyaluronic acid of different molecular weights as probed by Raman spectroscopy. Skin Research and Technology. 2016, Vol. 22, pp. 55-62.

 12. Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment. Pavicic T., Gauglitz GG., Lersch P., Schwach-Abdellaoui K., Malle B., Korting HC and Farwick M. s.l. : Journal of Drugs in Dermatology, 2011, Vol. 10(9). 990-1000.