Expert Corner - Huidverzorging Met Retinol, Dr. Adele Sparavinga

Hoe legt u aan uw patiënten uit hoe retinol werkt op de huid?

Retinol is het ingrediënt bij uitstek om veroudering van de huid door licht tegen te gaan, omdat het een complete en algemene werking heeft op verschillende lagen van de huid. Het verhoogt de dikte van de opperhuid (epidermis) waardoor de huid zichtbaar soepeler en veel minder ruw wordt. Dit is het eerste effect dat wordt verkregen (en snel). 

In een tweede fase worden rimpels geleidelijk minder dankzij de diepere werking van retinol op de synthese van procollageen (de voorloper van collageen) en op de vermindering van de afbraak van collageen. Retinol vermindert ook pigmentvlekken dankzij zijn werking op de pigmentatie.

Retinol is in de wetenschappelijke literatuur het meest bestudeerde en gedocumenteerde cosmetica-ingrediënt tegen huidveroudering; in het bijzonder is er aangetoond dat het effect van retinol op de huid niet slijt*. Hoe vaker je het gebruikt, hoe meer het inwerkt op je huid en hoe meer het je rimpels verbetert. Veel van mijn patiënten gebruiken het al meer dan 20 jaar met tevredenheid en zien een duidelijke vermindering van hun tekenen van veroudering.Hoe integreert u retinol in een huidverzorgingsregime? Welke retinolproducten moet men gebruiken voor verschillende soorten verouderingsverschijnselen? Verandert u de huidverzorgingsroutine van uw patiënten in de verschillende jaargetijden?

Ik raad mijn patiënten altijd aan retinol ‘s avonds aan te brengen om het natuurlijk bioritme van de huid te respecteren. Het is immers ‘s avonds en ‘s nachts dat onze huid zich het best regenereert.

Wanneer je retinol voor de eerste keer gebruikt, raad ik je aan het gedurende twee weken om de avond te gebruiken zodat je huid er geleidelijk aan kan wennen. Als je huid het goed verdraagt, kun je het elke avond aanbrengen.

Ik raad aan om ‘s ochtends aanvullende producten met vitamine C te gebruiken voor een complementaire werking op gepigmenteerde plekken (indien nodig).

In het voorjaar en in de zomer moet het ‘s ochtends worden gecombineerd met een zonnebrandmiddel met factor 50. In de zomer hoef je niet te stoppen met het gebruik ervan: je kunt retinol het hele jaar door ‘s avonds gebruiken, want als retinol eenmaal in de huid is doorgedrongen, wordt het niet meer afgebroken door UV-stralen. Er is geen risico op fotosensibilisatie. Als je evenwel naar de tropen gaat, een bootreis maakt of naar zeer open gebieden gaat, is het raadzaam om het tijdens je verblijf niet meer te gebruiken.

  We hebben het vaak over de genezende werking van retinol, maar we mogen de preventieve werking ook niet vergeten. We kunnen het daarom nog vóór de eerste zichtbare tekenen van veroudering aanbevelen, dit vanwege de preventieve werking ervan op het ontstaan van rimpels dankzij de stimulerende werking op fibroblasten. Hoe jonger de huid, des te belangrijker en effectiever de stimulatie zal zijn.

   

  Hoe kaart u bij uw patiënten het belang van de concentratie retinol in producten aan?

  De concentratie retinol is slechts wat je aan de voorkant ziet! Achter het formuleren van retinolproducten schuilt de kunst om de irriterende werking zo veel mogelijk te beperken en de juiste hoeveelheid retinol in de huid te laten doordringen. 

  Een groot aantal factoren heeft invloed op de penetratie van een actief ingrediënt als retinol in de huid. De andere actieve ingrediënten in de formule, de galenica van de formule (een serum vergemakkelijkt de penetratie) en de stabiliteit van retinol in de formule zijn allemaal parameters die een rol spelen bij de effectiviteit van retinol. Je moet niet alleen afgaan op de concentratie.

  Hier zijn mijn tips voor het kiezen van je retinolproduct:

  • Controleer in de INCI-lijst of het product retinol bevat (INCI-geregistreerd retinol), niet een ester van retinol (retinylpalmitaat...)

  • Geef de voorkeur aan een formule in een aluminium tubeverpakking, want hierin blijft retinol goed bewaard dankzij de bescherming tegen lucht, warmte en licht: factoren waardoor de kwaliteit van het product doorgaans achteruitgaat.

  • Kies voor retinol van RoC Skincare.

   

  Hoe legt u uw patiënten uit dat retinol van RoC stabiel is?

  De laboratoria van RoC Skincare beschikken over echte knowhow in het formuleren van retinol: meer dan 25 jaar onderzoek en technologische vooruitgang om de stabiliteit van het product te behouden – van de eerste aanbrenging op de huid tot de laatste. 

  Retinol gaat namelijk snel achteruit bij blootstelling aan licht en/of zuurstof. Het is dus van essentieel belang retinol goed te bewaren om het stabiel en actief te houden, zodat het effectief is én blijft. De stabiliteit van retinol wordt door RoC Skincare perfect gecontroleerd dankzij een gepatenteerde formulering (meer dan 25 patenten) en de juiste balans tussen antioxidanten, antizuurstof en chelaatvormers om de actieve chemische vorm van retinol in de formule te behouden. De toevoeging van een complex van antioxidanten (vitamine C en E) in combinatie met chelaatvormers van metaalionen (zink en koper) voorkomt namelijk het ontstaan en de verspreiding van retinoloxidatie. Bovendien wordt retinol van RoC Skincare vervaardigd onder unieke condities (35 patenten) om het tijdens het productieproces te beschermen voordat het uiteindelijk wordt verpakt op een manier waarbij de blootstelling van retinol aan lucht en licht wordt beperkt.

  Een gepatenteerde formulering + een gepatenteerd productieproces + een goede verpakking = goed beschermd, stabiel en effectief retinol.

   

  Wat is uw aanpak van een mogelijke gevoeligheid van de huid van sommige van uw patiënten voor retinol?

  RoC Skincare’s retinol wordt goed verdragen dankzij de unieke formule ervan, waarbij middelen worden gecombineerd die de irriterende werking verminderen. Men moet echter heel voorzichtig zijn met de zeer reactieve huid en daarbij een langere aanbrengtijd in acht nemen. Bij een reactieve huid raad ik aan om in de eerste week te beginnen met één aanbrenging per week op de maandag en donderdag, om daarna in de volgende twee weken de aanbrenging op te voeren naar drie keer per week, en zo geleidelijk uit te breiden naar een dagelijkse aanbrenging in de avond. Je moet je huid de tijd geven om geleidelijk aan retinol te wennen voor meer comfort en betere resultaten.

   

  Met welke andere bestanddelen kan retinol worden gecombineerd?

  Bepaalde combinaties moeten worden vermeden om het risico op irritatie te voorkomen. Dit zijn onder andere fruitzuren, glycolzuur, fytinezuur en salicylzuur. Aan de andere kant kan retinol worden gebruikt met vitamine C, hyaluronzuur en peptiden voor een nog completere en algemenere werking op de behandeling en voorkoming van de tekenen van veroudering. En vergeet ook vooral niet een zonnebrandmiddel te gebruiken!

  * Randhawa M, Rossetti D, Leyden JJ, et al. One-year topical stabilized retinol treatment improves photodamaged skin in a double-blind, vehicle-controlled trial. J Drugs Dermatol. 2015;14(3):271–280.